Mäntsälän Biovoiman laajennus avaa mahdollisuuksia uusille innovaatioille
Mäntsälän Biovoima tutkii biogeenisen hiilidioksidin käytön mahdollisuuksia, mikä on Suomessa ainutlaatuista. Tämä on mahdollista laajennushankkeen jälkeen, johon yritys on saanut merkittävän valtionavustuksen ja jonka toteutussuunnittelu on jo käynnissä.
Laajennusinvestointi tuplaa tuotannon
Arvoltaan noin 8 miljoonan euron laajennusinvestointi mahdollistaa laitoksen biokaasun tuotannon kasvattamisen nykyisestä 17 gigawattitunnista jopa 34 GWh:iin. Tämä investointi on merkittävä panostus kotimaisen energiatuotannon ja lannoitteiden huoltovarmuuden kasvattamiseen sekä uusien, kestävien energiaratkaisujen tutkimiseen ja hyödyntämiseen tulevaisuudessa.
Laitoksen toiminta perustuu biohajoavan jätteen käsittelyyn, josta tuotetaan uusiutuvaa energiaa ja lannoitteita. Laajennuksen myötä Mäntsälän Biovoima aikoo kehittää entistä tehokkaampia kierrätys- ja talteenottokäytäntöjä erityisesti jätevesilietteiden käsittelyssä, mikä mahdollistaa muun muassa vuosittain 120 000 kilogramman typen kierrätyksen ja yli 400 hehtaarin viljelypinta-alan tukemisen orgaanisilla kierrätysravinteilla.
Biogeenisen hiilidioksidin mahdollisuudet
Biokaasun tuotannossa syntyy biogeenistä hiilidioksidia, joka on osa luonnollista kiertoa eikä nykyisin lasketa päästöksi. Tämä biogeeninen hiilidioksidi on helposti hyödynnettävissä eri käyttötarkoituksiin ja lähitulevaisuudessa sillä voidaan saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä. Lisäksi tuotannon laajentuessa tämän sivutuotteen hyödyntämismahdollisuudet muuttuvat yhä kiinnostavammiksi.
Käynnissä olevan markkinaselvityksen kautta yritys arvioi, millaiset markkinat biogeeniselle hiilidioksidille löytyy. Käyttömahdollisuuksia on monia, kuten synteettisen polttoaineen valmistus fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi, varastointi päästökompensaatioiden hyödyntämiseksi, mineralisointi ja käyttö betonin valmistuksessa, synteettisen proteiinin valmistus sekä maanparannusaineet.
Selvittelytyötä tehdään myös virtuaalisen putkiston mahdollisuuksista. Ajatuksena on hyödyntää virtuaalista putkistoa kiinteän kaasuverkon jatkeena. Konsepti hyödyntää siirrettäviä korkeapaineisia säiliöitä, joilla kaasua voidaan siirtää joustavasti paikasta toiseen, myös pidempiä matkoja. Virtuaalisen putkiston etuihin lukeutuvat joustavuus, edullisempi skaalautuvuus ja nopea käyttöönotto. Tulevaisuudessa tämä mahdollistaisi myös biogeenisen hiilidioksidin osana uusiutuvan kaasun siirtologistiikkaa. Auris onkin jo tehnyt alustavat palvelukuvaukset ja hinnoittelut biometaanin syöttämisestä Auriksen jakeluputkeen Mäntsälän Biovoiman biokaasutehtaalta.
Biokaasulla kohti puhtaampaa liikennettä
Biometaanin, eli puhdistetun biokaasun käyttömahdollisuudet ovat laajat. Biometaani on jo vakiinnuttanut paikkansa teollisuuden ja liikenteen päästöttömänä energiaratkaisuna ja uskomme sen kasvavan sekä teollisuudessa että raskaassa liikenteessä sekä laivoissa, kertoo Mäntsälän Biovoiman liiketoimintapäällikkö Jani Hautaluoma.
Esimerkiksi tällä laajennetun laitoksen tuottamalla biometaanilla voitaisiin korvata noin 3 miljoonaa litraa bensiiniä vuosittain. Toivottavaa on, että pitkällä aikavälillä jakeluvelvoitteet ja tuleva liikenteen päästökauppa tukevat biokaasun kasvua koko ajan enemmän.
Tulevaisuuden näkymät
Investointi ei siis ainoastaan vastaa nykyhetken tarpeisiin, vaan se mahdollistaa myös uusien teknologioiden ja käytäntöjen kehittämisen ja hyödyntämisen tulevaisuudessa. Käyttömahdollisuuksia laajentava ensimmäinen uudistus tulee vuoden 2025 alussa, kun Mäntsälään saadaan kompressori, jonka kautta kaasua saadaan vietyä kansainväliseen Gasgridin verkkoon. Uusien ratkaisujen myötä Mäntsälän Biovoima ja sen pääomistaja Auris Energia Oy ovat vahvasti mukana kestävässä energian tuotannossa sekä viemässä Suomea kohti vähäpäästöisempää yhteiskuntaa.