Siirry sisältöön

Millaiselta tulevaisuus näyttää? Onko se uhka vai mahdollisuus?

Viime ajat ovat olleet monille yrityksille varsin haasteellisia. Monesti on jouduttu keskittymään vain arjesta selviytymiseen ja yrityksen kehittäminen on jäänyt taka-alalle. Yrityksen kehittäminen on kuitenkin tarpeellista, mm. koska maailma muuttuu ympärillä yhä nopeampaan tahtiin.

Minä olen Seppo Huovila Plusmore Oy:stä. Parikymmentä vuotta olen ollut eri yrityksissä konsultoimassa kehittämisohjelmia teemalla ”Parempaa tulosta vähemmällä vaivalla”. Mutta usein on yrittäjän kanssa pohdittu myös kysymystä ”Mitä haluaisin omalta elämältäni ?”.

Aiemmin olen työskennellyt myös mm. vähittäis- ja tukkukaupan eri aloilla, koulutukseltani olen filosofian maisteri ja konsulttina olen toiminut Ely-keskuksen hyväksyttynä puitesopimustoimittajana yli kaksikymmentä vuotta.

Usein yrittäjän kanssa keskustelu lähtee siitä millaisen tulevaisuuden yrittäjä itselleen, yritykselleen ja läheisilleen haluaa. Tässä pohjana on yrityksen missio, visio ja tavoitteet.

Yrityksen tulevaisuuden kartoittamisessa ja kehittämisessä on sitten yleensä edetty seuraavien vaiheiden mukaan.

Mieti

Mieti ensin onko sinulla tarvetta tai halua kehittää yritystäsi. Millaisen tulevaisuuden haluat yrityksellesi huomioiden myös omat ja läheistesi sekä mahdollisten työntekijöiden, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tarpeet ?.

Jos haluat kehitystä, niin mikä olisi seuraava askel ? Tarvitsetko apua ajatustesi/ ideoidesi konkretisointiin ja hankkeen rakentamiseen ? Vai onko sinulla jo valmis suunnitelma, mutta tarvitset rahaa hankkeen toteuttamiseksi ?

Ei välttämättä ihan helppoja asioita analysoida, mutta jostakin on aloitettava…

Ajatusten toteuttamissuunnitelma eli hankesuunnitelma  

Jos kehittäminen on ajankohtaista, on hyvä laatia konkreettinen suunnitelma esim. miettimällä vastauksia näihin kysymyksiin:

Nämä kysymykset liittyvät Innovaatiosetelin hakemiseen, mutta ovat käyttökelpoisia myös muita hankesuunnitelmia tehtäessä. Ja näiden kysymysten vastauksista voi syntyä sitten myös se konkreettinen toimintasuunnitelma. Ja lisäksi näiden tietojen jälkeen on myös selkeämpää kartoittaa mahdollisesti tarvittavia rahoituslähteitä.

Suunnitelman toteutus

Millaisia resursseja tarvitaan suunnitelman toteuttamiseksi ? Usein toteutus vaatii rahaa, jolla voidaan ostaa esim. asiantuntijapalveluja, tehdä investointeja tai vapauttaa omaa aikaa kehittämistyöhön. Mahdolliseen rahoitustarpeeseen löytyy monenlaisia vaihtoehtoja. Joillekin yritystuki voi olla kirosana, mutta tarkoitus on yleensä kuitenkin se, että yritys saa kehityshankkeensa toteutettua, mahdollisesti palkattua lisää henkilökuntaa ja tehtyä parempaa tulosta - näin kansantalouskin kiittää. Toki näihin tarpeisiin ja tuloksiin vaikuttavat monet eri tekijät.

Mitä sitten voisi tehdä

Jos vaikuttaa siltä, että hanke kannattaa toteuttaa, mutta resurssit ovat vähissä, voi selvittää esim. seuraavanlaisia vaihtoehtoja.

Julkiset tuet

Julkisia tukia voi olla mahdollista saada esim. Ely-keskukselta https://www.ely-keskus.fi/yritysrahoitus ja Business Finlandilta https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus

Voit tutkia itse eri tukimuotoja ja niiden ehtoja, mutta ehkä yksinkertaisinta on tehdä hankesuunnitelma (ks. yllä) ja lähettää se arvioitavaksi esim. näihin alla oleviin organisaatioihin sopivan tukivaihtoehdon löytymiseksi (näihin voi myös soittaa).

Ely-keskus

Neuvontapalvelu "Pk-yritysten rahoitus, kysy neuvoa asiantuntijalta" -palvelu neuvoo puhelimitse arkisin kello 9-15 numerossa 0295 024 800.

ELY-keskusten yritysrahoituksesta voit kysyä nyt myös sähköpostilla osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Lisää www.ely-keskus.fi

Business Finland

Asiakaspalvelu arkisin klo 9-12 p. 029 469 5800

Yhteydenottolomake https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/yhteydenotto/asiakaspalvelu Lisää www.businessfinland.fi

Team Finland

Tukikartoitus omalle yritykselle https://yhteydenotto.team.finland.fi/

Muita tukia

Muita yrityksillekin suunnattuja tukia on myös mahdollista selvitellä, esim.

Voit myös ottaa minuun yhteyttä. Voimme yhdessä suunnitella yrityksesi kehittämistä. Keskustelun aikana voimme kartoittaa myös juuri sinun yrityksellesi sopivia kehittämismahdollisuuksia ja ideoita. Kaikki keskustelumme ovat luonnollisesti ehdottoman luottamuksellisia. Tarvittaessa voidaan laatia lisäksi myös salassapitosopimus. Tämä alkuneuvonta on täysin maksutonta. Jos tulee kysyttävää ota yhteyttä, p. 0400 604 781 / Seppo. 

Tätä kirjoitusta saa jakaakin. Tsemppiä, menestystä ja onneakin. 

Kirjoittaja

Seppo Huovila

Seppo on ELY.keskuksen hyväksymä puitesopimustoimittaja jolla on parinkymmenen vuoden kokemus yrityskonsultoinnin maailmasta. Usein kehittämistyötä tehdään teemalla "parempaa tulosta vähemmällä vaivalla".
seppo.huovila@plusmore.fi http://plusmore.fi/