Siirry sisältöön

Kortiston tila elää uutta kukoistustaan

Alkusyksyn aurinko lämmittää mukavasti, kun kaarran Etelä-Mäntsälän maaseutumaisemassa sijaitsevalle Kortiston tilalle. Lämmin ja välitön tunnelma välittyy myös isäntäparin Eija ja Jussi Hynnisen tervehdyksestä. “Tänne on mukava tulla”, ajattelen.

Tunne ja tunnelma ovat tärkeitä elementtejä matkailupalveluyritykselle. Eija Hynnisen kotitilalle rauhassa rakennettu ja kehitetty Kortiston tila on tässä onnistunut. 100-vuotias sukutila elää uutta kukoistustaan.

Lähteestä pulppusi monipuolinen kokous- ja juhlatila

Kehittämistyö aloitettiin kaivamalla lähteen kohdalle lammen alku. Kun vesi näytti pysyvän siinä, tehtiin kohdalle virkistävä pieni lampi, joka palvelee tilan asiakkaita kesät talvet. Seuraavaksi lammen läheisyyteen rakennettiin kokous- ja kurssitila Pelkkatupa. Käsin veistetty pelkkahirsinen tila on monitoimitila, joka toimii myös majoitustilana yliyön tilaisuuksissa. Kaksikerroksisen rakennuksen alakerta on esteetön ja tunnelmallisen tilan erikoisuutena on esteetön infra-/sähkösauna.

Kuva sisältä Pelkkatuvasta. Kuvassa on 9 hengen pöytä hirsiseinäisessä talon nurkassa. Kahdesta ikkunasta avautuu puustoinen näkymä tilalle.Pelkkatuvan sisustusta hallitsevat kauniit hirret

Pelkkatuvan jälkeen suunnitelmissa oli rakentaa sauna omaan käyttöön lammen rantaan. Rakennusvaiheessa projekti laajeni yksinkertaisen saunan ajatuksesta saunaosastoksi tai jopa minispaksi, joka palvelee asiakkaita erillisenä kokonaisuutena sekä muiden tilojen lisänä.

Nyt syksyllä saunaosaston sisäänkäyntiä reunustaa pihlaja kauniin punaoranssein marjoin. Hirttä ja kiveä yhdistelevä sisäänkäynti herättää mielenkiinnon, mitä sisätilat paljastavat. Holvirakenteisesta tilasta löytyvät höyry- ja savusauna, pesuhuone sekä 10–12 hengen pukuhuone. Maanläheiset sävyt ja kivi- ja puumateriaalit maadoittavat saunojat kiireisen elämän keskeltä tähän hetkeen. Höyrysaunassa kokonaisvaltaiseen rentoutukseen voi halutessaan lisätä musiikin kuuntelun tai meditaation. Kokonaisuuden kruunaa ulkopuolelta löytyvä kuumakylpyallas, josta avautuu rauhoittava näkymä puuston välistä vilkkuvaan peltomaisemaan.

Etualalla on laituri jonka vasemmalla puolella on koivu. Lammen takana näkyy holvirakenteisen saunaosaston julkisivu sekä taaempana Pelkkatupa, jonka katolla on aurinkopaneelit.Lammen takana näkyvät saunaosasto sekä Pelkkatupa

KulttuuriNavetta kruunaa tilakokonaisuuden

Pelkkatupa tilaisuuksineen loi kokemuspohjaa ja kysyntää oli hyvin, joten jo pitkään ajatuksena olleeseen navetan korjausurakkaan uskallettiin ryhtyä. Hanke oli mittava, mutta onneksi Eijalla ja Jussilla oli jo Pelkkatuvan kohdalta kokemusta EU:n investointituen hausta. “Kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan jo ennakkoon ja suunnitella rahoitushakua ja hanketta yhdessä”, vinkkaavat Eija ja Jussi.

Koko tilan suunnittelussa on otettu huomioon vastuullisuus ja ekologisuus. Käytössä on aurinko- ja sähkökeräimiä sekä maalämpö. Hybridijärjestelmä on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi myös isomman tilan energian ja lämmön tarpeiden hallintaan. Lisäksi tilan vieraat pääsevät nauttimaan mahdollisuuksien mukaan lähituotetuista raaka-aineista valmistettuja herkkuja ja luonnonmukaisuus on muutenkin tilan kantava arvo.

Kuvassa KulttuuriNavetta ulkoapäin. Rakennus on rakennettu rinteeseen. Se on punamullan värinen ja siinä on tumma peltikatto. Käynti tilaan on vanhan ylisin kohdalta leveistä ovista rinteen yläosasta.KulttuuriNavetta ulkoapäin

Vaikka KulttuuriNavetta on pääosin rakennettu omin voimin, on isossa hankkeessa aina mukana myös eri alojen asiantuntijoita. Mittavan kokonaisuuden huolintaan, hyvät kontaktit ovatkin kultaakin kalliimpia. Eija ja Jussi letkauttavatkin, että paikallinen Putkiliike Salovaara auttaa kuin 112. Ensimmäisiä tapahtumia täysin uudistetussa tilassa pidettiin kolmen vuoden rakennusurakan jälkeen kesällä 2019.

KulttuuriNavetan myötä tilalla vierailevien ihmisten määrä on kasvanut ja oman kodin maille rakennettu liiketoiminta vaatii tietynlaisen mielenmallin. Kortiston tilalla ihmisten vilinä on kuitenkin tuttu näky, sillä siellä on kasvatettu pensasmarjoja yli 30 vuoden ajan.

Unohtumattomien hetkien tapahtumapaikka

“Olemme olleet Mäntsälän rakennusvalvonnan kanta-asiakkaita. Nyt on aika keskittyä tilan ylläpitoon ja kehitykseen ja saattaa vielä pienet yksityiskohdat valmiiksi”, Jussi toteaa.

Tekeminen ei varmasti lopu. KulttuuriNavetta ja myös pienemmät tilat ovat suosittuja muun muassa hääpaikkana. Lisämajoitustilaa vieraille löytyy hirsisestä pariluhtiaitasta KulttuuriNavetan vierestä. Jos haluaa mäntsäläläiseen maalaismaisemaan juhlimaan kesällä, pitää tila varata noin 2 vuotta aiemmin.

Mahtuu kalenteriin muutakin kuin häitä, kuten sirkusesityksiä, kanteleleiriä, kansainvälisiä kokouksia ja monenlaisia muita juhlia. KulttuuriNavetan esitys- ja katsomotila toimivat hyvin myös musiikin esittämisessä ja konserttitoiminta voisikin olla yksi kehityssuunta, kertoo Eija.

KulttuuriNavetta hääjuhlaa varten laitettuna. Pöydillä on valkoiset liinat ja tilaa koristaa valkoiset kukkaasetelmat.KulttuuriNavetta "hääjuhla-asussa"

Tila on ollut monien unohtumattomien hetkien tapahtumispaikkana, joista myös isäntäväki pääsee ajoittain nauttimaan. Pelkkatuvan läheltä löytyvässä kodassa on esimerkiksi ollut pieni vihkitilaisuus, jonka tunnelman Eija muistaa hyvin. Häiden aamuna viimeisiä viimeistelyjä tehtiin varoen, jotta ensilumesta valkoisena olevat puunoksat eivät varistaisi satumaista tunnelmaa luovaa lunta oksistaan. Maininnan saavat myös kanteleleirin mukanaan tuoma uskomaton äänimaisema ja toiset häät, jotka olivat kuin minifestarit konsanaan, sisältäen useita esiintyjiä ja pellolla olleen sirkusnäytöksen. Varmuudella voi sanoa, että tila taipuu moneen ja isäntäparille on kertynyt kokemusta monenlaisista tilaisuuksista. “Nyt uskaltaa jo luottaa tehtyyn. Kokemus on osoittanut, että tilat ja tekniikka toimivat”, kertoo Jussi.

Kortiston tila löytyy pääkaupunkiseudun välittömästä läheisyydestä, Mäntsälän eteläisestä maaseutukylästä Ohkolasta. Tilalla voit aistia maaseudun positiivisen hengen ja huomaat, että paikka on ajatuksella ja rakkaudella rakennettu. Tutustu sinäkin!

Kirjoittaja

Irina Patrikainen, markkinointiasiantuntija

040 314 6464 irina.patrikainen@mantsala.fi