Siirry sisältöön

Yrittäjä Julia Loukian vihreä lanka löytyi Mäntsälästä

Elämän virrat ja pyörteet toivat Julia Loukian perheineen Mäntsälään. Oman kodin maille on vuosien varrella kehittynyt menestyvä luonto- ja elämyspalveluyritys, Elämyksen Taika, joka tarjoaa monenlaisia elämyksiä niin yksityisille kuin yritysasiakkaille. Ehkä tunnetuimpia näistä ovat jo yhdettätoista kesää järjestetyt jokamiesmelonnat sekä Suomen suurin lapinkota, Sarvikota, palveluineen.

Sarvikota ja Julia kurkistamassa ovesta nokipannu kädessään.

Polku elämysyrittäjäksi

Kaupallisella alalla työskennelleen Julian matka elämysyrittäjäksi alkoi Tammelan metsäoppilaitoksesta. Halu tehdä jotain muuta voimistui Liesjärven kansallispuiston kainalossa opiskellessa, mutta jo ensimmäisen vuoden jälkeen kävi selväksi, että metsäalaan vahvasti painottunut opisto ei tarjonnut sitä, mitä Julia halusi. Ystävän kautta hän kuuli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan luonto- ja ohjelmapalvelualan perustutkinnosta ja haki sinne. Hakemus hyväksyttiin, ja luontoalan opiskelut jatkuivat Mäntsälän Saaren kartanolla syksystä 2004 alkaen. Koulussa Julia suoritti alalla vaadittavia pätevyyksiä, kuten köysitoiminnan- ja melontaohjaajan koulutukset. Koulutyönä syntyi myös oman yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja päättötyönä yksi tulevaisuuden tuote. Julia aloitti yrittäjyyden viimeisenä kouluvuotenaan 2007.

Yrittäjänä Julia sanoo olevansa varovainen. Kaiken tekemisen pitää olla turvallista ja taloutta suunnitellaan tarkasti. Ensin hän kerrytti kokemusta ja oppia tekemällä keikkaa muille alan yrittäjille ja toimijoille. Samalla hän kehitti omia tuote- ja palveluideoitaan ja keräsi rahaa liiketoiminnan kasvattamiseen. Julian kotipaikka oli tuolloin Kerava. Kun Julia ja hänen puolisonsa etsivät uutta kotia, ajatuksena oli löytää koti varastolla, sillä ohjelmapalveluita tarjoavalla yrittäjällä kertyi paljon liiketoimintaan liittyviä tavaroita parin kerrostalokolmioon.

Käynti Mäntsälän Soukkiossa muutti suunnitelmia. Toistakymmentä hehtaaria maata Mustijoen varrella sai Julian näkemään monenlaisia mahdollisuuksia. Kiinteistöltä löytyivät mukava koti, ulkorakennukset ja suuri piha-alue, jotka olivat myös plussaa. Kaupat tehtiin, ja nykyään nelihenkinen perhe viihtyy Mäntsälässä hyvin. Lähikylissä on aktiivista kyläyhdistystoimintaa ja useita yrittäjäkollegoita, joiden kanssa ideoidaan ja suunnitellaan tulevaa yhdessä. Ajatus yhteisestä hyvästä ohjaa toimintaa, ja suositteluja, asiakasohjauksia sekä toisten palveluiden hyödyntämistä tehdään mahdollisimman paljon. Julia on tehnyt yhteistyötä myös alalle kouluttavan Keudan kanssa. Yhteistyö voisi toki olla tiiviimpääkin, esittää Julia.

Sarvikodan vieraskirja puisella pöydällä ja öljylamppu takana.

Kasvua ja verkostoitumista

Elämyksen Taialla on useita hyviä yhteistyökumppaneita, joiden ansiosta Julia voi hioa uusia tuote- ja palveluideoita sekä omassa yrityksessään että yhteistyökumppaneille toteutettavilla keikoilla. Yritys on myös Metsähallituksen virallinen yhteistyökumppani ja yksi ensimmäisistä, joiden kanssa sopimus tehtiin. Kumppanuuden kautta hän voi tarjota palveluitaan kansallispuistoissa kävijöille. Verkostoituminen on tärkeää alalla kuin alalla, eikä elämysala ole poikkeus. Liiketoiminta muodostuu monipuolisesta kokonaisuudesta, johon yhteistyöllä on suuri vaikutus. Julia korostaakin, että erilaisiin yhdistyksiin ja verkostoihin kuuluminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin, ajaa itselle tärkeitä asioita sekä saada tukea niin omille kuin yhteisille ideoille.

Liiketoimintaa on kasvatettu järkevästi investoimalla uuteen aina, kun se on ollut mahdollista. Strategia on osoittautunut hyväksi. “Periaatteessa koko Elämyksen Taian toiminnan ajan, on ollut jokin tilanne päällä”, kertoo Julia. Ensin tuli taantuma, sitten korona, ja sen jälkeen sota ja inflaatio. Poikkeusoloista huolimatta Julia on onnistunut laajentamaan yritystoimintaa investoimalla uusiin ideoihin. Iso kiitos kuuluu myös puolisolle Tommille. Julia vitsaileekin, että yrittäjän paras liitto on liitto “työllisen” kanssa.

Vaneriseinään piirretty muraali ja männyn kaarnaisista kanttilaudoista tehtyä aitaa. Muraalissa on kelopuu, jonka oksalla istuu orava. Maassa on kettu ja jänis.

Elämyksen Taika kuuluu alueen matkailua kehittävään HelsinkiNorth-verkostoon, Suomen luonto- ja ohjelmapalveluyrittäjiin sekä Suomen ekoyrittäjiin. Tämä sitoumus osoittaa, että yritys toimii ekoeettisiä periaatteita noudattaen. Elämyksen Taiassa tämä tarkoittaa esimerkiksi vanhojen asioiden hyödyntämistä, kierrättämistä, ekologisten tai uudestaan käytettävien tuotteiden käyttämistä kertakäyttöisten sijaan, veden ja energian säästöjä sekä luonnon kunnioittamista ja siitä kertomista asiakkaille. Tarkkaan suunnitellut palvelut ja tuotteet sisältävätkin usein tarinoita menneiltä vuosilta, historiasta tai perinnetietoutta luonnon antimien käytöstä ja tämän päivän hyödyntämisen mahdollisuuksista sekä säännöistä.

Asiakaskohtaamisten taika

Monipuoliset asiakaskohtaamiset ovat Julian mielestä yrittämisen parasta antia. Pitkät päivät suunnittelua ja valmisteluita sulavat pois, kun asiakas kohdataan. Mieleenpainuvia hetkiä on ollut monia, ja välillä ne pääsevät yllättämään itse yrittäjänkin. Kerran eräälle villiyrttiretkelle osallistui punkkarityylinen mies pitkässä nahkatakissa. Hän ei ehkä ollut ensimmäinen mielikuva asiakasprofiilista tuolle retkelle. Retken edetessä Julia kertoi omasta kokemuksestaan lapsena, kun oli syönyt hiirenvirnan pieniä "herneitä". Hiirenvirna on myrkyllinen, ja se nosti Julialle 40 asteen kuumeen ja kauheat mahaoireet. Kun tarina kivuliaine wc-reissuineen oli kerrottu, mies pitkässä nahkatakissa totesi: "Mä oon tehnyt ton saman," ja eihän siinä voinut muuta kuin nauraa, kertoo Julia.

Kysyttäessä, millaisia mäntsäläläiset asiakkaat ovat, Julia toteaa pienen pohdinnan jälkeen heidän olevan kiinnostuneita luonnosta ja alueen historiasta. Kysymyksiä riittää ja he ovat kannustavia, eivätkä pelkää ötököitä. Sekin on asia, jota moni muu yrittäjä ei varmasti joudu miettimään. Lisäksi Julia on kokenut, että mäntsäläläiset ovat ylpeitä, että tällainen paikka löytyy heidän kotikunnastaan.

Puusta rakennettu katos, jonka sivuilla roikkuu korikeinuja ja keskellä on pöytä. Paikka on nimetty Keinulaksi. Nimi on kirjoitettu parruun.

Aina uusia ideoita pursuava Julia toteutti vastikään yhden hauskoista unelmistaan. Keinulaksi nimetty katettu kokous- ja odotustila löytyy Sarvikodan vierestä. Asiakkaat ovat ottaneet Keinulan roikkuvine tuoleineen hyvin vastaan. Miksi eivät olisi? Ajatus kokouksesta keinutuolissa luonnon helmassa, Suomen suurinta lapinkotaa katsellen ja joen liplatusta kuunnellen, on todella houkutteleva. Tutustu sinäkin tähän Mäntsälän helmeen, Elämyksen Taikaan ja Sarvikotaan!

Kukkaistutus Sarvikodan edustalla, Istutukseen on laitettu keraaminen pieni kyltti, jossa lukee Tervetuloa Sarvikotaan!